Probleem

Mijn Directie werd geconfronteerd met het feit dat, volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer, het Financieel Beheer bij de verwerving van materieel niet op orde was. Een risico analyse met een voorgestelde procesverbetering is noodzakelijk.

Analyse

De afdeling Inkoop koopt materialen aan, noodzakelijk voor het onderhoud van schepen en vliegtuigen, zonder dat vooraf is zeker gesteld dat het budget daarvoor nog steeds beschikbaar is en zonder dat vooraf gecheckt is of die aangeschafte materialen het doel dienen waar ze voor nodig zijn. In onderstaande Mindmap wordt de analyse getoond en wat het probleem is.

Hoe je zo’n analyse uitvoert lees je hier….

(Je leest de map van rechtsboven naar rechtsonder)

Visual Increase Proces Analyse Verbeterplan

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Conclusie, Risico en Oplossing

De conclusie is dat het verwervingsproces hiaten vertoont. Degenen die betrokken zijn bij inkoop van materieel, variërend van behoeftesteller, Inkoper, financieel analist tot gebruiker zijn niet volledig betrokken in het proces.

Vastgesteld Risico. Het risico is dat er in een jaar méér geld wordt uitgegeven dan er beschikbaar is. Op termijn zal dit ongewenste effecten hebben op de betrouwbaarheid van de organisatie. Operationele gebruikers rekenen immers op hun spullen. Dit risico moet worden vermeden maar op zijn minst worden verminderd.

De oplossing. Het verwervingsproces is aangepast. Het Voorafgaand Financieel Toezicht proces wordt afhankelijk gemaakt van de hoogte van het verwervingsbedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe meer toezicht. De financiële grens, waarmee zelfstandige verwerving is toegestaan, is in overleg met alle betrokkenen bepaald en bekend gemaakt.

Ik kan je nog veel meer vertellen hoe je kunt groeien met je bedrijf.
Download mijn Whitepaper in de rechterkolom!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.